Varför är tonern redan slut?
När du tittar närmare på vår webbutik för toner, kommer du att märka att vi nästan alltid anger sidkapaciteten som en jämförelsestorlek för toner och bläck. Tyvärr har detta värde begränsad betydelse utan motsvarande bakgrundskunskap.
Denna specifikation hänvisar till cirka 5 procents sidtäckning på ett A4-ark.
De 5 procents sidtäckning regleras huvudsakligen av olika ISO-standarder. För att bestämma kapaciteten skapas laboratorieförhållanden som ungefär motsvarar genomsnittligt användarbeteende. Bland annat skrivs testsidor ut vid en viss omgivningstemperatur på flera enheter, ibland 5 sidor i rad osv. Hela processen är så omfattande att vi inte kan beskriva den helt här.
Om 95 % av sidan är otryckt, är 5 % då en realistisk mätstorlek? En sidtäckning på 5% kan verka liten, men det är inget fantasital avsett att dölja eventuella svagheter eller låg prestanda hos patronerna. Denna siffra är baserad på ett standardbrev, där den faktiskt färgade ytan beräknas noggrant.
Naturligtvis förstår vi att standardbrevet inte nödvändigtvis återspeglar praxis i varje företag. Därför har denna angivelse mindre betydelse beroende på användningsändamålet.
Ett exempel: En täckning på 5 % ges när 95 % av sidan inte är utskriven! Med andra ord, om du köper en toner med en kapacitet på 2000 sidor (baserat på 5 %), och du ofta skriver ut grafik med en genomsnittlig täckning på cirka 20 %, så räcker tonern matematiskt sett bara för en fjärdedel av sidorna, eftersom förbrukningen per sida är fyra gånger högre.
Dr. Grauert och den så kallade standardsidan
Dr. Grauert-brevet är mallen för ISO/IEC 10561-standarden, som utvecklades för att testa kapaciteten hos bläckpatroner och tonerkassetter. Det går tillbaka till 1975 men har justerats flera gånger för att passa moderna affärsmetoder. Brevet innehåller cirka 1450 tecken i ett 10 CPI-teckensnitt, jämförbart med Courier i 12 pt. Namnet är hämtat från den fiktiva mottagaren, Dr. Grauert, till vilken brevet är adresserat. Texten i Dr. Grauert-brevet är upphovsrättsligt skyddad.
ISO 10561 använder en täckning på bara 2,8 % och kritiseras därför ofta. Många tillverkare använder dock gärna denna standard. När kapaciteten för tonerkassetter och bläckpatroner bestäms med denna mall, är kapaciteten 1,8 gånger högre än de som bestäms med den mer praktiska 5 %-täckningen.