Skrivarförnödenheter endast för företagskunder

Vad är toner?

Toner är det färggivande ämnet vid laserutskrifter. Detta fina pulver finns som regel i kassetter som används i skrivare, kopiatorer och multifunktionsenheter.

Vad består toner av?

Tonerpulvret består huvudsakligen av följande beståndsdelar:

  • Platsharts
  • Färgpigment
  • magnetiserbar metalloxid
  • mindre mängder klumpförebyggande medel, exempelvis vax och silikon.
    toner-powder

De exakta sammansättningsproportionerna varierar beroende på tillverkare. Sammansättningen har anpassats efter apparaternas tryckmekanismer, bestående av olika valser, fixerenhet osv.
Tonerpulvrets partikelstorlek ligger på 5-30 mikrometer. Därigenom beter sig tonern som en vätska. Denna egenskap är vital för att tonern ska kunna "rinna" utan att kassetten skakas.

Vilka egenskaper måste tonerpulver ha?

Tonern måste besitta särskilda egenskaper för att kunna framställa perfekta utskrifter i en laserskrivare. En liten partikelstorlek ger en bra färgtäckning och färgblandning, en tunn applicering, exakta färgförlopp och en mätt, randfri täckning. En optimal fästförmåga på pappret är också vital.

I vilka färger finns toner? Vad betyder CMYK?

Färglaserskrivare arbetar med fyrfärgstrycksystem (CMYK) och behöver en toner för respektive tryckfärg.

K = svart (eg. från engelskans "Key plate")
C = Cyan (blått)
M = Magenta (rött)
Y = Yellow (gult)

Hur hittar jag rätt toner för min skrivare?

Det finns tusentals olika tonerkassetter. Om du vill ta reda på vilka toner som passar i din apparat väljer du helt enkelt din modell längst upp på sidan. Därefter visas de tillbehör som passar.

Vilka toner är de bästa?

Ur vår synvinkel är originaltonerna från apparatens tillverkare de bästa. Detta baseras på hanteringen och de fantastiska utskriftsegenskaperna, vilka reflekteras i en optimal färgblandning och ett säkert vidhäftande på tryckmediet.

Vilka toner är de billigaste?

De billigaste tonerna finns i refill-, rebuilt- och newbuilt-segmenten.

  • Refilltoner fylls på igen.
  • Rebuilt-toner genomgår en övergripande renovering.
  • Newbuilt-toner är toner som framställs av tredjepartstillverkare.

Dessa kassetter uppvisar olika egenskaper beroende på tillverkare. Fördelarna med dessa alternativ kan enligt vår åsikt ligga såväl nära som väldigt långt ifrån originalkassetternas kvalitéer.

Hur bra är nytillverkade toner från tredjepartstillverkare?

I samband med så kallade kompatibla tonerkassetter finns ett mycket brett kvalitetsspektrum.

Om du studerar utskrifter som gjorts med mycket billiga, påfyllda tonerkassetter, kan du komma att märka att gråskalan i grafiken har mindre homogena och gradienta färger, och att mörkare områden inte har någon jämn eller exakt färgtäckning. Grafiken kan komma att se mer kontrastrik ut, men tyvärr inte på ett positivt sätt. Grafiken ser snarare ut som HDR-fotografier, där den mittersta färgtonen saknas. VI har också fastställt att originalkassetterna ger mättare svarta nyanser, vilket troligen beror på att partiklarna i originaltonern är finare.

Principiellt finns det inget att invända mot användningen av kompatibla toner från tredjepartstillverkare, detta eftersom i princip alla tillverkare kontinuerligt arbetar på att optimera sina produkter. Kompatibla toner (s.k. "Compatibles") är så prisvärda att de lämpar sig i synnerhet för verksamhetsintensiva dokument. Om du däremot behöver bästa möjliga presentationskvalitet, rekommenderar vi huvudsakligen och gärna originaltoner från apparatens tillverkare.
compatible-astar-toner

Hur många sidors kapacitet har en tonerkassett?

Varför tar tonern slut så fort? Beroende på tillverkare och patrontyp (normal fyllnadsmängd, XL- eller High-Capacity-fyllning) har tonerkassetterna olika kapacitet.

Beakta följande:

  • Kapaciteten vilar oftast på en täckningsgrad på 5 procent per sida.
  • Även om tonern är tom, kan som regel ytterligare några utskrifter göras.
  • Om dessa finns för din apparat gäller att: Med XL- eller High-Capacity-toner skriver du ut betydligt billigare.

Kassetternas kapacitet vilar på 5 procents sidtäckning. Om tonern är tom redan efter 50 sidor lär det finnas orsaker för detta som bör undersökas. Men om du lyckats skriva ut 2 000 sidor istället för 1 800, så är ju detta riktigt bra. För vem skriver ut med 5 procents täckning?

Hur ofta måste tonern bytas ut?

Tonern måste bytas ut så fort den är tom. Laserskrivaren säger till när den behöver en ny kassett. De flesta laserskrivare och multifunktionsapparater anger fyllnadsnivån för enskilda kassetter. På vissa apparater kan dessutom fyllnadsnivån och andra maskinparametrar skrivas ut. Så fort trycket blir sämre på en viss del av sidan, tyder detta på en tom toner.

Var i skrivaren sitter tonern?

Tonern (på färgskrivare är detta flera stycken) sitter bakom en lucka. Ytterligare information för byte av tonerkassetterna finns i apparatens bruksanvisning.

Hur byter man en tonerkassett?

Mer detaljerad information finns i apparatens bruksanvisning. Om du inte har någon bruksanvisning till din apparat kan du också skriva in "skrivarnamn + bruksanvisning" i en sökmotor. De flesta tillverkare erbjuder manualer i PDF-format för gratis nedladdning.
Hos vissa färglaserskrivare med så kallad karusell (dvs. att flera toner monterats i apparaten i syfte att spara plats) kan man välja den toner som ska bytas ut i skrivarmenyn. Skrivaren kommer sedan att tillhandahålla avsedd kassett genom att rotera karusellen.
Oftast är det emellertid mycket enklare. Upp med luckan, ut med tonern, packa upp den nya tonern, avlägsna säkringen, sätt i tonern och stäng luckan.
change-toner2

Här finns mer information om: Byta toner

Kan man fylla på tonerkassetter själv?

Även om det tidigare var något av ett folknöje att själv fylla på skrivarpatroner med exempelvis Pelikan-bläck och lite lösningsmedel (t.ex. isopropanol från apoteket), så har denna trend aldrig slagit igenom i fråga om tonerkassetter. Även vi avråder från detta.

Här finns mer information om: Fylla på toner.

Tonern efterlämnar ränder. Vad är orsaken?

Ränder i utskrifter eller svaga utskrifter uppstår när tonern har tagit slut eller när det finns någon form av problem i samband med av överföringen av tonern på utskriftsmediet. På alla laserskrivare sker överföringen med hjälp av bildtrumman statt. På de flesta skrivare sitter bildtrumman direkt i tonerkassetterna. Om apparaten har separata trummor är det logiskt att kontrollera dem. Om du sätter i refill-toner blir det mer sannolikt att ränder uppstår än om du använder originaltoner. Om du använder refill-toner byts trumman som regel inte ut. Vi har sammanställt en omfattande artikel om detta på denna webbplats.

Slirning vid utskrift - vad beror det på?

Om du upptäcker slir- eller smutsspår på dina utskrifter, kan detta bero på ett flertal orsaker: Här följer de med stor sannolikhet vanligaste orsakerna:

  • Behållaren för resttoner är full och mer överskotts-tonerpulver kan inte fyllas på. Detta kan t.ex. hända om du använder kompatibla XL-toner, vars inbyggda behållare för resttoner är för liten.
  • Trumman blir inte riktigt ren i samband med automatisk rengöring efter utskrift. Orsaken kan möjligen vara en sliten eller defekt trumskrapa ("wiper blade"). Skrapans uppgift är att rengöra trumman från tonerrester som inte överförts till pappret.
  • Utskriftsmekanismen har inte ställts in optimalt för det inlagda pappret. På de flesta apparater kan papperstjockleken ställas in.

Köpa toner lokalt eller beställa på nätet?

Hur ska vi som nätbutik besvara en sådan fråga? Självklart är det bäst att du beställer toner direkt på nätet ─ och allra bäst om du köper den av oss. I fråga om lokala inköp förhåller det sig så, att även stora elektronikhandlare endast erbjuder passande artiklar till ett litet fåtal apparater. Ytterligare fördelar med nätköp är givetvis den enkla prisjämförelsen, snabbheten och tillförlitligheten när du söker den produkt du behöver. Mer information om detta tema finns i 21 tips för hur du sänker dina utskriftskostnader.

Hur länge kan man lagra toner?

I motsats till skrivarbläck, som torkar mycket fort, kan toner lagras i princip hur länge som helst.

Toner torkar aldrig. Till och med kassetter som har suttit flera år i skrotade apparater kan ofta skriva ut direkt på begäran. Toner som har lagrats lodrätt under längre tid bör utan undantag placeras i sitt horisontella inmonteringsläge och försiktigt svängas fram och tillbaka före första användning. Vi rekommenderar också utan undantag horisontell lagring i ett svalt, mörkt utrymme.

Här finns mer information om: Lagring av tonerkassetter

Hur avlägsnar man toner från händer, hud och textilier?

Toner består av ett ytterst fint pulver som består av färgpigment, metalloxider och harts. Eftersom hartsen kan börja smälta mycket snabbt, får toner endast sköljas bort från hud och händer med hjälp av kallt vatten. Varmt vatten skulle bara fixera tonern. Om tonerdamm hamnar på textilier eller mattor bör du först skaka av dammet eller vid behov slå/piska ut det. De flesta dammsugare lämpar sig inte för att suga upp tonerpulver, detta eftersom det fina tonerdammet passerar igenom filtret och ibland även kan skada dammsugaren.

Är toner hälsofarligt?

I fråga om kontorssäkerhet finns det troligtvis ingen debatt som är lika kontroversiell som den som berör huruvida tonerdamm är skadligt eller inte. Tonerdamm i större mängder kan vara farligt för hälsan. Toner som fungerar som de ska i skrivaren är helt säkert inte skadligt för hälsan.

Du bör aldrig inandas damm, oavsett art!

Vi rekommenderar att laserskrivare placeras på ett sådant sätt, att de inte står direkt framför dig på skivbordet och därigenom kan blåsa partiklar i ansiktet på dig.

Nya undersökningar har visat ett skrivare avger tillsatser som finns i tonern (exempelvis klumpförebyggande medel) när denna ska fästas i fästenheten.

Beroende på skrivartyp rekommenderas därför att bära engångshandskar i samband med tonerbyten. Vid köp av laserskrivare rekommenderas även att beakta den valda modellens emissioner av skadliga ämnen. Tidigare avgav laserskrivare även ozon, men idag är detta inget problem längre.

Hur kasserar man toner på rätt sätt?

Tonerkassetter bör inte resp. får inte kastas i hushållssoporna.
Det bästa är att återlämna dem på särskilda uppsamlingsplatser, i offentliga insamlingsbehållare (t.ex. i elfackhandeln) eller i insamlingslådor som kan erhållas från Caritas. Många skrivarpatroner innehåller dessutom komponenter som kan återanvändas i nya patroner. På internet finns många webbplatser som hjälper dig att kassera dina tomma skrivarkassetter, och som dessutom (beroende på patrontyp) i vissa fall betalar dig för dina tomma patroner. Detta låter ju som en riktig win-win-situation.

Ytterligare information: Tips för kassering av bläck- och tonerkassetter.

Med över 20 års erfarenhet inom skrivarförnödenheter fokuserar Compredia på att leverera toner och trummor av hög kvalitet till företag. Vårt mål är att erbjuda högkvalitativa produkter och en utmärkt köpupplevelse för att effektivt och pålitligt möta ditt företags utskriftsbehov.
Quick Links