Fyrfärgstryck, som används av kommersiella skrivare och kopieringsmaskiner, bygger på användningen av följande färger:
Cyan, Magenta och Gul bildar förkortningen CMY.
Skillnaden mellan CMYK och RGB kan enkelt förklaras: CMYK används vid tryckning, medan RGB används på skärmar. RGB står för Röd-Grön-Blå (Red, Green, Blue) och syftar här på färger som uppstår genom ljus och ljusblandningar på skärmar.
I RGB-läge kan många fler färger återges än i CMYK-färgrymden. Du har säkert märkt att det kan finnas skillnader mellan vad som visas på din datorskärm och det tryckta resultatet. Färgerna kan ofta se mindre briljanta och livfulla ut eller skilja sig från skärmens visning. Detta beror på den begränsade färgrymden i CMYK-tryck. Vissa färger kan endast överföras från skärm till papper med specialfärger eller specialbläck. Skrivarmjukvaran säkerställer att RGB-färgrymden konverteras till den mindre CMYK-färgrymden. Om exakt färgåtergivning är mycket viktigt för dig, bör du överväga provutskrifter.
Cyan kallas vardagligt för Blå. Det är en ljusblå med inslag av grön eller turkos. Cyan är en färgton mellan blått och grönt. Det skrivs ibland som Zyan. I fyrfärgstryck är det en färgmetrikt definierad färg. Cyan är standardiserad enligt ISO 2846 och ISO 12647 och kallas ofta tryckcyan eller processcyan. Den tryckta färgens utseende definieras i dagsljusnorm D50.
Magenta kallas vardagligt för Röd. Det är en rödblå eller ljus purpurfärg. Ursprungligen användes Magenta som synonym för anilinfärgämnet Fuchsin och kallas även Fuchsia. Ordet härstammar från den italienska staden Magenta nära Milano, där det under ett slag 1859 spilldes så mycket blod att marken färgades röd. I RGB-färgrymden avser Magenta den additiva blandningen av maximal intensitet av rött och blått. Detta Magenta skiljer sig dock avsevärt från fyrfärgstryckets Magenta.
Yellow står för färgen Gul, som återges mest exakt i fyrfärgstryck. Begränsningar finns endast vid återgivning av helt rena, varma gula toner.
Förkortningen "K" för Svart har två orsaker. För det första för att undvika förväxling med Blå/Blue. För det andra kommer K från "Key Plate" - nyckelplattan. Denna Key Plate är en svart tryckplatta som bidrar till färgdjup, intensitet och kontrastförstärkning. De tre färgade plattorna justeras efter denna nyckelplatta. Andelen svart i trycket bestämmer färgdjupet, dvs. den mörkar färgerna. Svart behövs också för färguppbyggnaden som förhindrar att för många färger trycks ovanpå varandra.
Laserskrivare använder endast CMYK-toner. Bläckstråleskrivare och bläckskrivare som används för professionell fotoutskrift kan använda extra färger för att uppnå bättre utskriftsresultat. Ljusa nyanser av Magenta, Cyan och även grå används för att få finare övergångar i ljusare tryckområden. Vissa HP fotoskrivare, Canon plottrar eller Epson fotoskrivare använder denna teknik.
De vanliga förkortningarna här är:
LG= Ljusgrå
LM = Ljus Magenta
LC = Ljus Cyan
Bläck i grönt, rött, blått eller mörkgrått utökar skrivarens färgomfång. Vanliga beteckningar inkluderar:
DGY= Mörkgrå
R= Röd
G= Grön
B= Blå
För fotoutskrifter med speciella skrivare används dessutom bläck med följande beteckningar:
PC= Foto Cyan
PM= Foto Magenta
PBK= Foto Svart
MBK= Matt Svart
Olika tillverkare erbjuder också CMYKT-bläckpatroner, där "T" står för Topcoat. Detta är en speciell lack för att överdra pappret med en särskilt ljusbeständig, glansig eller vattenavvisande skyddande beläggning.
Svaret måste tyvärr vara: Ja! Många tror att man kan spara färgpatroner genom att skriva ut i gråskala, men det stämmer inte. Grå bildas nämligen inte genom en försvagad svart påläggning, utan som en blandning av Cyan, Magenta och Yellow.