Varför är tonern redan slut? Den frågan har vi nog alla ställt oss någon gång.
Angivelsen för tonerkassettens räckvidd baseras på en sidbeläggning på 5 procent, eller enligt ISO-standarder till och med endast 2,8 procents sidbeläggning. I det första fallet skulle alltså 95 procent av sidan vara vit – otänkbart till exempel för fastighetsmäklare som skriver ut många foton. Här kan du lära dig hur du snabbt och säkert byter tonern.
När tonern är slut kommer skrivaren eller kopieringsmaskinen först att varna för låg tonernivå.
Nu är det rätt tillfälle att beställa en ny toner! Tills den nya tonern kommer kan du fortsätta att skriva ut med den gamla patronen.
Skrivaren känner inte till den exakta mängden toner som finns kvar i patronen och kan inte heller mäta den noggrant. Du kan därför eventuellt skriva ut ytterligare 50 till 100 sidor trots att varningen visas.
Du kan se att tonern måste bytas på följande sätt:
Ränder i utskriften eller svaga utskrifter betyder inte nödvändigtvis att tonern är slut. Det kan också vara ett tecken på att bildtrumman är utsliten.
Om din enhet bara har en utbytbar toner utan en separat trumma, har tonern redan en integrerad trumma, och det här problemet gäller inte för dig.
När utskrifterna, särskilt i mitten, börjar bli svagare, kan du ta ut tonerkassetten ur enheten och försiktigt skaka den i horisontell riktning. Det återstående tonerpulvret fördelas då jämnt igen. Ofta kan du sedan skriva ut ytterligare 50 till 100 sidor. Detta är vår erfarenhet.
Var noga med att kontrollera om det finns toner med hög kapacitet eller kanske även dubbelpaket eller multipackar (dessa är paket som innehåller en toner för varje färg) när du beställer toner. Detta kan ofta minska utskriftskostnaderna, så det är definitivt värt att utnyttja dessa erbjudanden.
För laserskrivare och multifunktionella laserskrivare rekommenderas att vänta en stund efter den senaste användningen innan du byter toner. Tonerpulvret smälts fast på pappret vid höga temperaturer. Efter större utskriftsjobb kan tonerkassetterna och skrivaren eller kopieringsmaskinens inre bli mycket varma. Se till att inte bränna fingrarna!
De flesta skrivare och kopieringsmaskiner är självförklarande.
De större maskinerna visar ofta också steg-för-steg-instruktioner på skärmen för att byta patronerna.
I de flesta fall behöver du öppna en lucka på enheten för att ta bort de tomma tonerna och sätta i de nya. Beroende på enheten kan antalet patroner som behöver bytas variera. Färglaserskrivare har ibland tonerpatroner placerade i en låda eller karusell.
Du kan hitta detaljerade instruktioner i skrivarmanualen. Om du har tappat bort manualen erbjuder tillverkarna ofta nedladdningsbara versioner på sina webbplatser.
Bild: Många tonerpatroner innehåller en kort instruktion för byte. För denna Brother TN-patron visar den till exempel hur du hanterar den separata trummenheten.
Var försiktig när du tar ut tonerkassetten så att du inte kommer i kontakt med tonerpulvret. Det är bäst att använda engångshandskar. Om tonerpulver ändå kommer i kontakt med huden kan det lätt tvättas bort med kallt vatten. Varmt vatten skulle få hartserna i tonern att smälta, vilket gör att tonern kan fastna på din hud i flera dagar.
Om tonern spills på kläder eller mattor bör du genast skaka eller slå ut dem och eventuellt rengöra med kallt vatten. Varmt vatten skulle förstöra tygerna permanent. Använd inte heller en vanlig dammsugare för att suga upp spilld toner. Tonerpulvret är så fint att det kan passera genom dammsugarpåsarna och spridas över hela rummet. Dessutom innehåller tonerpulvret en betydande mängd metalloxid, som under ogynnsamma omständigheter kan förstöra dammsugaren.
Om du vill byta från originaltoner till kompatibla toners kanske du undrar om det är möjligt att kombinera båda typerna av patroner. Till exempel kan du på en färglaserskrivare först byta cyan-tonern till en kompatibel toner, medan de återstående patronerna fortfarande är originaltoner.
Även om det tekniskt sett är möjligt, avråder vi från att blanda toners från olika tillverkare. Toner har mycket specifika egenskaper från varje tillverkare, vilket påverkar blandningsförhållandet och vidhäftningsförmågan. Kombinationen av olika tillverkares toners i en enhet kommer i de flesta fall att leda till dåliga utskriftsresultat.
Tonerpatroner från laserskrivare är sällan helt fria från tonerdamm.
Det är därför förståeligt att du snabbt vill göra dig av med dem innan det fina pulvret hamnar på dina händer eller kläder. Vi rekommenderar att du förvarar den tomma patronen i originalförpackningen från den nya patronen och om möjligt placerar den i plastförpackningen igen.
Tomma tonerpatroner är inte hushållsavfall. De består bland annat av plast- och metallföreningar och innehåller många komponenter som kan återanvändas till en andra eller till och med tredje tonerrunda.
Mer information finns här: Kassera toner på rätt sätt.