Idag skrivs det ut betydligt mindre i många områden än för några år sedan. Många dokument och information finns nu i digital form eller på en smartphone. Tack vare LTE och kraftfulla smartphones kan den önskade informationen enkelt sökas upp när man är på språng och behöver inte längre skrivas ut.
Skrivare används allt mindre. Detta kan vara särskilt problematiskt för bläckstråleskrivare. Vid utskrift sprutas bläcket genom munstyckena som finns på skrivhuvudet på pappret. Skrivhuvudet innehåller ett varierande antal bläckmunstycken beroende på tillverkare. Beroende på tryckmetod – i detta fall "Drop on Demand"-metoden – värms bläcket upp med hjälp av ett litet värmeelement. Vatten och lösningsmedel i skrivarfärgen förångas explosivt.
Eftersom bläck vanligtvis är flytande och, förutom färgpigment, består av vatten och lösningsmedel, kan bläckrester i skrivhuvudet torka ut på grund av kontakt med omgivningsluften (vatten och lösningsmedel avdunstar) och i vissa fall till och med kristalliseras, vilket leder till igensättning.
Speciellt för skrivare med permanenta skrivhuvuden (inbyggda skrivhuvuden) är det viktigt att se till att bläcket inte torkar ut genom att till exempel inte bara dra ur bläckstråleskrivaren från eluttaget (grenkontakt) utan att stänga av den korrekt. För skrivare som använder engångsskrivhuvuden på patronerna finns det en rad praktiska metoder för att få skrivhuvudet fritt igen. I värsta fall köper man en ny patron och problemet är löst.
Visste du detta: Beroende på skrivarmodell kan det hända att en bläckpatron är slut redan efter 40 till 100 rengöringar av skrivhuvudet.
När skrivhuvudet är igensatt kan utskriften i bästa fall bara ha ränder. I värsta fall är skrivhuvudet helt igensatt och inget bläck når längre pappret.
Om utskriften bara visar några få ränder, räcker det oftast med att rengöra skrivhuvudet via skrivarens drivrutinsdialog. Skrivarens styrprogram erbjuder en lämplig inställning för detta. Det kallas vanligtvis "Rengöra skrivhuvud" eller "Utför skrivhuvudsrengöring". Vissa multifunktionsenheter med inbyggd meny erbjuder en enkel rengöringsmöjlighet utan dator.
Men det som är avgörande är vilken typ av skrivhuvud det är:
Skrivhuvudet som sitter i skrivaren och kan bytas ut, kan liksom engångsskrivhuvudet enkelt tas bort från enheten och rengöras. Det permanenta skrivhuvudet, som måste tas bort, måste sedan justeras igen. Detta motsvarar en reparation.
Vid kraftig nedsmutsning kan bläckpatroner med engångsskrivhuvuden liksom utbytbara skrivhuvuden läggas i en skål med ljummet vatten ett tag. Det är viktigt att se till att det finns tillräckligt med vatten i skålen för att täcka munstyckena.
Om skrivaren har ett permanent inbyggt skrivhuvud finns det ofta rengöringspatroner som kan köpas och sättas in i stället för de vanliga bläckpatronerna, vilket gör att ett avlägsnande av skrivhuvudet inte är nödvändigt.
Efter att skrivhuvudena har satts in kan en skrivhuvudsrengöring utföras och skrivaren bör återigen skriva ut utan problem.
Det finns även särskilda rengöringsvätskor för skrivhuvuden eller exempelvis isopropanol (som kan köpas på apotek). Om ansträngningen är värd besväret för engångsskrivhuvuden måste man själv avgöra.
Vid rengöring av skrivhuvudet blåser skrivaren extra mycket bläck genom munstyckena för att avlägsna avlagringar så effektivt som möjligt eller spola ut dem ur systemet.
Skrivaren gör ingen skillnad på hur igensatta munstyckena är. Om rengöring utförs ofta kan det leda till att betydande mängder bläck förbrukas. Beroende på patron kan det hända att patronen är slut redan efter 40 till 100 rengöringar av skrivhuvudet.
Det använda bläcket hamnar i en
Om du måste rengöra skrivhuvudet ofta kan det bero på att du använder skrivaren sällan eller "stänger av" den på fel sätt.
Om du inte stänger av enheten korrekt utan bara drar ut sladden från eluttaget, och skrivaren inte kan utföra automatiska rengöringar, kommer skrivhuvudet troligen att bli igensatt efter ett tag.
Placeringen av skrivaren spelar också en stor roll. Vissa komponenter i bläcket, som lösningsmedel (till exempel isopropanol), avdunstar snabbt om skrivaren står i en varm miljö eller utsätts för konstant solljus.
Under dessa förhållanden torkar bläcket snabbt och en rengöring blir nödvändig. Det kan också vara värt att överväga att köpa en skrivare som använder engångsskrivhuvuden eller ännu bättre, en laserskrivare.
Vid behov kan du byta ut hela
Tack vare de låga priserna på
Eftersom laserskrivare använder tonerpulver och – som vi vet – pulver inte torkar ut, är problemet med ett "uttorkat skrivhuvud" därmed löst en gång för alla.