I bläckstråleskrivare överför skrivhuvudet bläcket till pappret, droppe för droppe. Skrivhuvudet drivs av en precisionsstegmotor som driver ett tandat band. Bandet åker fram och tillbaka, rad för rad, och överför därigenom bläcket till pappret när detta dras genom skrivaren via en vals.
I skrivhuvudet på en termisk bläckstråleskrivare sprutas bläcket snabbt ut på pappret genom otaliga munstycken. Dagens skrivare förfogar över cirka 400 munstycken. Den bläckvolym som strömmar ut genom varje munstyckskanal uppgår till 4-5 pikoliter (1 pikoliter = en biljontedels liter). Därigenom säkerställs maximalt mjuka utskriftsnyanser.
I varje munstyckskanal sitter värmeelement som värms upp till cirka 300 grader
Celsius på mindre än 100 mikrosekunder så fort en elektrisk spänning skapas. Bläcket sprutas sedan ut ur munstyckskanalen och ut på pappret, som genom en explosion.
Faktum är att alla dagens bläckstråleskrivare för hemmet och mindre kontor från Brother, Canon och HP använder termisk utskriftsprocess. Ett undantag är företaget Epson, som fortfarande använder piezo-processen för bläckutskrifter.
I slutet av 1970-talet utvecklade Siemens bläckstråleutskrift med piezo-skrivhuvuden. I motsats till den termiska processen används piezo-kristaller i samband med piezo-utskrifter. Så fort en spänning uppstår ändrar kristallerna form, applicerar tryck på ett membran och skapar därigenom ett mekaniskt tryck som sprutar ut bläcket på pappret genom munstyckskanalerna. Hela processen varar i cirka 5 mikrosekunder, och storleken på bläckdropparna kan justeras mellan 3-40 pikoliter. Piezo-skrivhuvuden håller längre än termiska skrivhuvuden och finns i dagsläget inom företaget Epsons konsumentsektor.
Skrivhuvuden slits ut bland annat på grund av mekanisk påfrestning. Detta slitage uppstår å ena sidan genom att piezo-element och termiska element expanderar respektive dras ihop, och å andra sidan genom att bläcket torkar.
Ett skrivhuvud torkar ut flera gånger under sin livstid. Utöver normalt slitage utsätts det även för mekaniskt slitage förorsakat av skrivhuvudrengöringen. Många moderna skrivare som använder utbytbara skrivhuvuden anger när ett nytt skrivhuvud krävs. I de flesta fall kommer du emellertid själv att märka att ränder uppstår när du skriver ut, och det är då för sent att rengöra skrivhuvudet.
Nuförtiden används bläckstråleskrivare mycket mer sällan än för några år sedan. Icke-använda skrivhuvuden kan börja torka redan efter ett par veckor och måste då rengöras. I enheter som är permanent påslagna sker rengöringen automatiskt enligt förinställda intervall. Det finns absolut skrivare vars bläckpatroner "börjar tömmas" efter 40-100 skrivhuvudrengöringar.
Mer information: Rengöra uttorkade skrivhuvuden.
Alla skrivare har olika skrivhuvuden. Välj din modell högst upp på vår webbplats, så visas lämpliga skrivhuvuden.
Det finns många bläckstråleskrivare vars skrivhuvud är integrerat direkt i bläckpatronen ─ till exempel på äldre HP Deskjet -skrivare. I dessa skrivare byts därför skrivhuvudet ut i samband med med varje patronbyte.
Skrivare från Epson använder emellertid ofta ett fast skrivhuvud som byggts in i själva apparaten. Detta är svårt att byta ut och finns endast som reservdel ─ om överhuvudtaget.
Canon Pixma-skrivare använder också ett skrivhuvud som sitter i själva enheten, men i detta fall är det enkelt att ta ut, rengöra och byta ut det vid behov.
Det finns hundratals olika skrivhuvuden. Välj din skrivare i bläcksökaren och låt oss visa dig passande tillbehör och priset för dessa.
Det beror på enheten. På Epson- och Canon-skrivare sitter skrivhuvudet under bläckpatronerna. Mer information hittar du i enhetens bruksanvisning.
Detta varierar och beror på omgivande temperatur, luftfuktighet och användningsfrekvens. 3-4 veckor utan användning kan räcka för att skrivhuvudet ska torka ut.
När skrivhuvudet torkar ut syns ränder på utskriften. I extrema fall kommer inget bläck alls ut ur patronen. Förutsatt att skrivhuvudet sitter direkt i skrivarpatronen (kasserbart skrivhuvud) så är detta ingen katastrof. Å ena sidan kan du placera patronen i en platt skål med vatten så att endast skrivhuvudet täcks och det torkade bläcket mjuknar. Å andra sidan kan du i nödfall alltid köpa en ny engångspatron. För permanenta skrivhuvuden som byggts in i enheten beror detta på enheten. Om skrivhuvuden är utbytbara, exempelvis hos Canon Pixma IP, så kan du plocka ut skrivhuvudet och byta ut det precis som en bläckpatron, eller också kan du blöta upp det.
Om skrivaren används mer sällan kan skrivhuvudet komma att torka ut. I samband med skrivhuvudrengöringen, som startas från enheten eller via skrivardrivrutinen, pressar skrivaren ut en viss mängd bläck genom skrivhuvudet. Lösningsmedlen i bläcket bör lösa upp proppen och skölja bort det gamla, uttorkade bläcket ur skrivhuvudet.
Det bästa man kan göra är att fylla en behållare med 3 mm hög kant med destillerat vatten och sedan låta skrivhuvudet blötas upp i det (under flera timmar om så behövs). Övriga ovannämnda substanser är inte optimala. Isopropanol-alkohol kan möjligen fungera, eller också ett rengöringsmedel särskilt avsett för skrivhuvuden.